Er du kommet i kløerne på en narcissist?

Er du kommet i kløerne på en narcissist?

Han var tæt på at være din drømmemand – men oftere og oftere får du fornemmelsen af, at noget er helt galt!

Dette blogindlæg om narcissisme kan på ingen måde siges at være udtømmende, men er et forsøg på at gå i kødet på nogle af de træk, der passer på narcissister. Betegnelsen narcissist sættes ofte i forbindelse med folk, der er egoistiske og selvoptagne, men i virkeligheden dækker narcissisme over en psykisk lidelse, der kan have store konsekvenser for dit parforhold.

En kærlighedsrelation med en narcissist tager sin begyndelse

”I starten af forholdet er der ingen grænser for hans charme og nærvær, og du svæver nærmest på en lyserød sky – dine briller er helt duggede, og du tror, at du har mødt din soulmate. Han får dig i bogstaveligste forstand til at føle dig som verdens centrum og den skønneste kvinde på denne jord. Han virker ægte og kærlig, og hans empatiske og forstående opførsel vil ingen ende tage.

Efter noget tid begynder du måske at undre dig over forskellige ting

Det undrer dig, at han ingen rigtige venner har, men med hans måde at udlægge verden på har han været ualmindelig uheldig med de personer, han er stødt ind i på sin vej gennem livet. Enten har de været direkte udnyttende eller ukærlige over for ham eller ren og skær dumme. Du får følelsen af, at verden mest af alt har været uretfærdig mod ham, og at han har været offer for andres ondskabsfuldheder og misundelse. Derfor får du hurtigt medlidenhed med ham, og hans ulykkelige livshistorie udløser nærmest pr. automatik dit omsorgsgen. Du beslutter dig for, at du nok skal modbevise, at verden slet ikke er sådan et ondt sted.

Efter et års tid kan du ikke længere genkende den dejlige mand, du engang mødte

Men nu tager du ham igen og igen i at være sur, fjern og ekstremt optaget af egne behov, selvom du altid forsøger at lade ham komme i første række. Og de gange hvor han er sød, opmærksom og kærlig er en saga blot. Oftere og oftere vender han situationen på hovedet og anklager dig for at være den, der er sur, egoistisk og for at sætte dine egne behov først, især når du vil ses med dine børn. Du får tit den tanke, at det hele er din skyld. Og dit humør begynder at svinge, og du bliver usikker på dig selv.

En tur i den narcissistiske karussel

En dag beslutter du dig for at konfrontere ham med din oplevelse af tingene og fortælle ham, at du har det skidt med situationen og er ked af det. Da I taler om det næste gang, I ses, indrømmer han, at han måske har været lidt sur og beskyldt dig for noget, som du i virkeligheden ikke havde gjort. Han lover at forbedre sig fremover. Du er glad og lettet over, at du endelig har fået det sagt til ham. Du tror nu, at alt er i den skønneste orden, men et par dage efter bliver han pludselig grov over for dig i telefonen og siger, at du har svinet ham til, og at han ikke gider dit drama mere. Han er meget vred på dig. Du er chokeret, fordi du fejlagtigt troede, at han havde forstået, at du var ked af, at han ofte gav dig skylden for noget, du ikke havde gjort. Han siger nu uden besvær, at du bare kan sige til, hvis du vil ud af forholdet. Han siger, at han er ligeglad med, om du gør det forbi, og at du er alt for sensitiv til ham og overanalyserer alting. Han har ikke brug for dig. Han vender tingene om, og nu er det pludselig dig, der har skabt drama i forholdet med din ynkelige adfærd. Til slut siger han, at han vil give dig en sidste chance, men at det kræver, at du anstrenger dig mere fremover.

Smagen af den narcissistiske vrede

Du forstår ingenting. Du forsøgte at være ærlig sidst, I sås, men du skulle aldrig have kritiseret ham. Efter en tur i den narcissistiske karussel kommer du for alvor i tvivl om, hvad der foregår, og om du har skylden. Derfor begynder du nu at censurere dig selv og være varsom med, hvad du siger til ham, for du har ikke lyst til at smage på den narcissistiske vrede igen.”

Er du havnet i et forhold med en narcissist?

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af de ting, der står skrevet her, så kan det være, at du er havnet i et forhold med en narcissist. Narcissister forandrer sig ikke, men det gør du derimod. Desværre til det værre, for mødet med en narcissist går hårdt ud over selvtilliden og troen på eget værd. Til sidste et lille råd: se at komme væk i en fart!

Sponsoret af: Lekon – KLS systemer

Lommepsykolog.dk – Er du kommet i kløerne på en narcissist?